Waterinjecties wel of niet een alternatief voor ruggenprik?


Webmaster NTOG - 21 Feb 2014, 11:36
NVOG en NVA vinden waterinjecties geen vervanging voor ruggenprik

“Het is te vroeg om waterinjecties als standaard-behandeling in te voeren voor pijn tijdens de bevalling. Er is onvoldoende bewijs dat waterinjecties effectief zijn in het tegengaan van pijn bij de bevalling. Ook is niet aangetoond dat er met waterinjecties minder andere pijnbestrijding nodig is, minder keizersneden nodig zijn of dat dit voor de baby beter is”. Dat vinden de Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG en de Nederlandse anesthesiologenvereniging NVA. Het standpunt van NVOG en NVA werd uitgebracht naar aanleiding van een persbericht van de Koninklijke Organisatie voor Verloskundigen  (KNOV) en is te lezen in de binnenkort te verschijnen editie van NTOG (2013-4)

De KNOV meldt dat vanaf 1 juli 2013 verloskundigen in Nederland vrouwen, die thuis of in het ziekenhuis bevallen, injecties met steriel water kunnen geven om pijn in de onderrug te bestrijden. Gezien de toenemende vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen, zo stelt KNOV, kan deze behandeling een goed én goedkoper alternatief zijn vergeleken met medicamenteuze behandelingen. Tijdens een symposium gaf de KNOV meer uitleg over de wetenschappelijke achtergronden en voordelen van steriel waterinjecties.

“Het geven van injecties met water is een medische handeling, die alleen toegepast moet worden als het bewezen werkzaam is”, vinden echter de NVOG en de NVA. Gynaecologen en anesthesiologen zijn bezorgd dat het gebruik van waterinjecties tot gevolg heeft dat vrouwen pas later tijdens de bevalling een bewezen effectieve vorm van pijnstilling krijgen, zoals de ruggenprik. Waterinjecties zijn geen vervanging voor een ruggenprik.
NVOG en NVA
Plaats reactie
Naam:
E-mailadres:
Bericht:
Typ de code over:Captcha
 
Webmaster NTOG - 21 Feb 2014, 12:11
Het was, meen ik, Mark Twain die eens zei "Ik vroeg god dat mijn vijand zich belachelijk zou maken en hij verhoorde mijn gebed". Het heeft er de schijn van dat er in de discussie tussen NVA en NVOG enerzijds en de KNOV anderzijds een vergelijkbare situatie voordoet. De Nederlandse verloskundigen maken zich m.i. tamelijk belachelijk met het propageren van een onzinnige methode van pijnbestrijding: een paar kwaddeltjes water intra- of net subcutaan boven het sacrum. Ik schreef erover een commentaar op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een club die vanouds gewend is met absurde claims om te gaan.
http://www.kwakzalverij.nl/1559/Steriele_waterinjecties_in_de_verloskunde_nieuw_

C.N.M. Renckens
renckens@xs4all.nl
Plaats reactie
Naam:
E-mailadres:
Bericht:
Typ de code over:Captcha
 
Webmaster NTOG - 21 Feb 2014, 12:12
Dat collega Renckens de beroepsgroep van verloskundigen als de vijand betitelt verbaast mij in hoge mate. Overal in het land slaan verschillende disciplines de handen ineen om gezamenlijk tot de beste zorg voor moeder en kind te komen. Polarisatie is uit!

Dat waterinjecties onbewezen effectief zijn dat ben ik eens met de NVOG, het zou de moeite lonen eerst een gedegen gerandmiseerd onderzoek toen doen onder eerste lijns vrouwen. De toenemende trend voor meer vraag naar pijnstilling tijdens de baring is zorgwekkend, epidurale analgesie en opiaten zijn niet zonder risico's.
Als waterinjecties naast bemoediging, massage, warme douches voor een individuele vrouw net de doorslag kan geven op eigen kracht te bevallen is dat winst.

Janet Bakker
j.j.bakker@amc.nl
Naam:
E-mailadres:
Bericht:
Typ de code over:Captcha