Meester Kackadorisprijs 2017 aan de KNOV

27-01-2018 - De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de KNOV. De prijs werd 7 oktober j.l. uitgereikt in Amsterdam op een symposium over alternatieve behandelingen in de huisartsenpraktijk in de afwezigheid van de KNOV. De Meester Kackadorisprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van kwakzalverij in Nederland’.
De KNOV ontvangt de prijs vanwege haar onkritische houding over alternatieve behandelingen door verloskundigen, aldus het juryrapport. Verloskundigen vervullen een belangrijke functie in de geboortezorg. Ze horen vanuit dezelfde wetenschappelijke basis te werken als die waarop de reguliere geneeskunde zich baseert, zo stelt het juryrapport. De meerderheid van de Nederlandse verloskundigen doet dat. Echter met enige regelmaat worden dubieuze praktijken beoefend zoals onderwaterbevallingen, water-injecties of TENS als pijnstiller tijdens de baring en zelfs full blown kwakzalverij zoals homeopathie, haptonomie, acupunctuur en moxa-branden (bij stuitligging). De groep die zich te buiten gaat aan voornoemde hele en halve kwakzalverijen wordt door de KNOV niets in de weg gelegd, zo constateert de jury.
Hoe ver de KNOV soms afdwaalt van het reguliere pad blijkt uit het feit dat zij op haar website verwijst naar folders van de Nederlandse Vereniging Klassieke Homeopathie.
Meer info: www.kwakzalverij.nl