Talkshow werpt blik op toekomst voortplanting

09-05-2018 - Nieuw format daagt experts uit tot toekomstvoorspellingen
Veertig jaar na de geboorte van de eerste ‘Superbaby’ (via IVF) is de wetenschap tot veel meer in staat. Zo kunnen we ei- en spermacellen en complete embryo’s selecteren en invriezen om aan onze kinderwens te voldoen en in de toekomst is het waarschijnlijk zelfs mogelijk om van elke cel in je lichaam een ei- of spermacel te maken. Met Sjoerd Repping (Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde UvA/AMC), biomedicus Loes Segerink (Universiteit Twente) en wetenschapsjournalist Lucas Brouwers (NRC Handelsblad), bespreken we deze en andere toekomstvoorspellingen rondom vruchtbaarheid. In deel twee van de talkshow staat de maakbaarheid van het kind centraal. Gaan we straks de gezondheid (en geslacht, en uiterlijk) van onze kinderen bepalen? Met Karin van der Tuin, onderzoeker klinische genetica (LUMC) en medisch ethicus Eline Bunnik (ErasmusMC) bespreken we prenatale screenings, knutselen met DNA en de ethische vragen bij deze mogelijkheden. 

Over de Talkshow van de Toekomst
Met de Talkshow van de Toekomst willen de makers met wetenschappers en andere experts prangende kwesties uit de actualiteit kritisch bekijken. In het nieuws, maar ook in populaire cultuur, doen soms de meest waanzinnige toekomstvoorspellingen de ronde. Hoe realistisch zijn deze? Niet alleen de talkshowgasten, maar ook het publiek mag reageren op ethische vraagstukken en zelfs voorspellingen doen over de toekomst. De Talkshow van de Toekomst is een initiatief van en wordt gepresenteerd door Eveline van Rijswijk, presentator en wetenschapsjournalist. De Talkshow wordt vier keer per jaar georganiseerd binnen het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. 

Praktische informatie:
Woensdag 23 mei 2018, 20.00 uur - 22.00 uur (deuren open 19.30 uur), Tivoli Vredenburg Utrecht
Sprekers: Sjoerd Repping (UvA/UMC), Loes Segerink (UTwente), Lucas Brouwers (NRC Handelsblad), Karin van der Tuin (LUMC) en Eline Bunnik (ErasmusMC).
Kaarten en meer informatie: Talkshow van de Toekomst: Voortplanting