In memoriam: Herman van de Bosch

01-10-2018 - Op vrijdag 27 juli 2018 overleed Herman van den Bosch op de leeftijd van 98 jaar.
 


Herman van den Bosch werd geboren op 3 april 1920 in Eygelshoven bij Heerlen in een katholiek gezin. Na zijn jeugd in Limburg brak de oorlog uit vlak voordat zijn diensttijd zou ingaan. Hij schreef zich in voor de studie geneeskunde aan de universiteit van Utrecht. In de oorlogsjaren dook hij onder als mijnwerker en als boerenarbeider. Ook als onderduiker maakte hij zich nog verdienstelijk als verpleger in het ziekenhuis van ‘s-Hertogenbosch. In oktober 1944 ging hij via bevrijd Oostende naar Engeland met de stoottroepen, daar volgde hij de officiersopleiding op Sandhurst. In het voorjaar 1945 vloog hij met internationale troepen naar Europa: Groningen, Hamburg en Bremen.

Na de bevrijding zette Van den Bosch zijn studie geneeskunde voort. In het najaar 1948 werd hij als arts opgeroepen voor militaire dienst in Indië. In 1950 volgde demobilisatie, waarna hij van mei 1950 tot oktober 1953 geneesheer-directeur was op de Sitabondo Plantage op Oost-Java. Inmiddels was hij getrouwd met Hetty Onland; in het gezin werden twee dochters geboren.

Vanaf november 1953 specialiseerde Herman van den Bosch zich in Rotterdam, waarna hij zich in 1958 vestigde als gynaecoloog in het Liduina Ziekenhuis Apeldoorn, dat na een fusie het interconfessionele Lukasziekenhuis werd. Daar vormde hij een maatschap met de collegae W. Vlaanderen en L. van Otterlo. Stijl, vorm en discipline waren in het ziekenhuis spreekwoordelijk voor 'dokter van den Bosch': zelfs midden in de nacht verscheen hij, ook bij spoed, altijd als heer in onberispelijke dokterskleding, waaronder een dubbel geknoopte Windsor-stropdas nooit ontbrak.

In 1984 legde hij op 64-jarige leeftijd de praktijk neer. Te vroeg weduwnaar geworden in 2002, bleef Herman bijzonder actief: altijd per fiets door Apeldoorn, bleef autorijden tot in het voorjaar van 2018, bezocht bijeenkomsten en festiviteiten. Het NTvG, het NTOG en Medisch Contact werd uitgeplozen en aan het eind van ieder jaar nog ingebonden. Het digitale tijdperk liet hij graag aan zich voorbijgaan. In zijn vrije tijd nam de golfsport altijd een belangrijke plaats in. Hij was één van de initiators van de 'Herendag' van zijn geliefde Veluwse Golfclub, lid van de WHC en examinator voor het GVB-examen.
Ook nadat zijn fysieke conditie actieve sportbeoefening onmogelijk maakte, bleef hij tot het laatst het maandelijkse Herendag-diner bezoeken. 

Na het overlijden van zijn oudste dochter in mei 2018 ging Herman snel achteruit. Hoewel geestelijk heel vitaal, was hij fysiek aan het eind, nam helder afscheid van zijn geliefden en overleed op 27 juli 2018.

Bert van Dam