MMC toont design kunstbaarmoeder

11-12-2018 - Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toonde Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met Next Nature Network voor het eerst een design kunstbaarmoeder.
Een kunstbaarmoeder dient als vervanging van de couveuse en de kunstmatige beademing en is bedoeld om vroeggeboren kinderen in periode van 24 tot 28 weken te helpen aangezien de overlevingskansen bij deze kinderen nog steeds laag zijn.
Recent dierexperimenteelonderzoek uit de VS toonde aan dat onvolgroeide schapenfoetussen zich tot wel een maand lang verder ontwikkelden in een warme plastic zak gevuld met vruchtwater die fungeerde als kunstmatige baarmoeder. Daardoor waren hun organen, inclusief longen, beter gerijpt om zelfstandig verder te kunnen leven. Of hiermee ook hersenschade kan worden voorkomen, zoals die vaak optreedt bij vroeggeboren kinderen, werd daar nog niet helemaal duidelijk. Tijdens de Dutch Design Week was het design van de kunstbaarmoeder te zien in het Innovation Powerhouse tijdens de tentoonstelling ‘Chronic Health’ als onderdeel van de Embassy of Health. Initiatiefnemer prof. Guid Oei hoopt, samen met TU Eindhoven en een consortium van een aantal Europese klinieken, binnen enkele jaren met een eerste prototype kunstbaarmoeder te komen.

Bron: MMC


Guid Oei op DDW met een 'artistimpression' van een kunstbaarmoeder door ontwerper Hendrik Jan Grievink. Foto Nanette Oei - van der Hagen