Lintje voor Jules Schagen van Leeuwen

11-12-2018 - Jules Schagen van Leeuwen is eind november verrast met een onderscheiding; hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als gynaecoloog in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein, waar hij sinds 1991 werkzaam is.
Jules zette zich ook zeer nadrukkelijk in voor de ontwikkeling van het St. Antoniusziekenhuis en voor gynaecologen in opleiding. Door zijn positieve en betrokken houding heeft hij tientallen jaren tropenartsen en jonge gynaecologen geïnspireerd om hun talenten in te zetten voor ziekenhuizen nationaal, maar ook zeker in lage inkomenslanden, waar de nood hoog is en de kwaliteit van zorg slecht. Hij zorgde voor een opleidingsaccreditatie Gynaecologie en tropenarts bij het St. Antoniusziekenhuis.
De Houtenaar blinkt uit in de wijze waarop hij kennis en kunde overdraagt. Een aantal jaar geleden werd hij om die reden uitgeroepen tot opleider van het jaar in de regio Utrecht. Van 1990 tot 2005 was hij lid van het Concilium Opleiding Tropische Gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg. Hij geeft avondcursussen aan Utrechtse studenten geneeskunde die stage gaan lopen in ontwikkelingslanden. De studenten beoordelen deze avonden ieder jaar als de beste avond van de cursus.
Jules is sinds 2014 voorzitter van het Berekum Hospital Fund in Ghana. Hij geeft leiding aan de fondsenwerving voor de nieuwbouw aldaar van een verloskamercomplex met ruimte voor 100 kraamvrouwen. Daarnaast is het doel om de medische kennis te bevorderen in Afrika door les te geven en door trainingen, colleges en demonstraties te organiseren. Na hun training gaan de opgeleide medewerkers aan de slag in kleinere gezondheidsposten in de meest afgelegen delen van Ghana.
De NVOG feliciteert Jules Schagen van Leeuwen van harte met de ontvangen Koninklijke onderscheiding.Bron: NVOG