Start maternale kinkhoestvaccinatie

22-01-2020 - Vanaf december 2019 is maternale kinkhoestvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kunnen zwangeren bij de JGZ terecht om de vaccinatie te halen. Hierdoor zijn neonaten meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest is gevaarlijk voor baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Thans krijgen neonaten een inenting tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd.
Hoe gaat de maternale vaccinatie in zijn werk? De verloskundige zorgverlener wijst de zwangere vrouw op de vaccinatie en overhandigt haar een folder met uitnodigingsbrief. Dat gebeurt na de 20-weken echo. Vervolgens maakt de vrouw zelf een afspraak bij de JGZ. Tijdens die afspraak krijgt ze ook meteen informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. 
Meer informatie over de kinkhoestvaccinatie op het besloten deel van de site van NVOG: http://leden.nvog.nl/voorleden/nvog+nieuws/nieuws+van+derden/
Bron: NVOG & RIVM